torsdag 10. august 2017

Rundtur i Gjerpen og nærliggende områder

Vi skriver tirsdag 8. august 2017 og Sissel, Else Marie, Mille og jeg skal på tur. Bilen er lastet med hundeburet til Mille, kaffe på termos, kake, kopper, fotoapparat, slektspapirer, notatbøker og masse pågangsmot og godt humør.

Vi starter turen fra Hønefoss ved 8-tiden på morgenen. Først hentes Else Marie og Mille-jenta og så Sissel og sørover bærer det.

En liten stopp på Hokksund for å kjøpe med lunsj til senere, og litt senere en do- og kaffepause på Siljan - på det "vanlige" stedet.

Kaffe, is og do-pause på YX-Siljan

Tiden løper når man har det hyggelig, og til tross for i utgangspunktet god tid så går klokka når man både skal kjøpe lunsj, gå på do, drikke kaffe og spise is, noe som førte til at vi ankom Gjerpen kirke i Skien noe etter skjema.

Gjerpen kirke (foto fra 2016, da det ikke var stillas foran)

Utenfor Gjerpen kirke møtte vi Gard "Dutte" Strøm. Gard har en utrolig flott nettside med historisk informasjon om Gjerpen og dets folk og steder, en nettside som mange av oss har hatt meget god nytte av, og denne dagen har han lovet å vise oss noen av disse stedene som vi finner igjen bakover i egne slektstrær.

Gamle Gjerpen

Vi reiste fra kirken og tok av veien mot Luksefjell, og første stoppested var ved en av "mine" plasser.For ordens skyld nevnes at alle bilder er tatt av meg selv og derfor ikke merket videre i denne artikkelen, og om det er andre fotografer på enkelte bilder innimellom så vil jeg angi det spesielt.

Jeg har ikke begitt meg ut på å lete etter hvem som eide hvilke gårder/plasser/steder på de ulike tidspunkt, dette må jeg eventuelt utdype i en annen blogg senere. Jeg har her nevnt enkelte personer som bodde på de ulike stedene, og hvilke slektskap de har til meg.

Lillefoss (eller Foss lille som den er beskrevet som enkelte steder).Jønnvald søndre

Jønnvald nordre eksisterer ikke lenger, her er det nå anlagt golfbane

Søndre Oterholt.

Åsen under Midtre Foss


Jeg begynner med den eldste informasjonen jeg har på nåværende tidspunkt, og mesteparten av dette har jeg funnet via nettsiden "Gamle Gjerpen", som det ligger link til litt høyere opp her.Min 10xtippoldefar (12 generasjoner bakover) het Rønnik Amundsen og kom fra Oterholt. Jeg har ikke verken dato eller informasjon om ektefelle for Rønnik.Jeg skal forsøke å skissere direkte linje herfra og ned til "min tid"


Min 9xtippoldefar er Amund Rønniksen Oterholt, født ca. 1621 og døde 1689 i Oterholt søndre

Min 8xtippoldefar er Engel Amundsen Oterholt, født 1645 og døde i 1714 i Oterholt Søndre. Han var gift med Maren Oterholt, som jo da selvfølgelig var min 8xtippoldemor.

Engel og Maren ble foreldre til min 7xtippoldefar; Halvor Engelsen Oterholt, født ca. 1695. Halvor var gift med Karen Ellefsdatter, som var født på Foss lille ca. 1691

7xtippoldemor Karen Ellefsdatter er datter av Ellef Trulsen Jønnevall født ca. 1660 og Siri Svendsdatter født ca. 1662.

Som sagt, jeg har ikke sjekket ut dette, men ut fra slik det står skrevet så kan det se ut som om Ellef fra Jønnevall (8xtippoldefar) og Siri (8xtippoldemor) bosatte seg på Foss lille og at datteren Karen er født der. Dette er dog spekulasjoner fra min side og må ikke tas som fakta.

Ellef er igjen sønn av Truls Pedersen Eriksrød d.y. (9xtippoldefar) og Karen Ellefsdatter (9xtippoldemor) . Truls er født ca. 1636 og dør i 1722 på Skaven i Gjerpen

Far til Truls er Peder Trulsen Ersrø (10xtippoldefar), født ca. 1610, død ca. 1681

Eriksrød og Ersrø ett og samme sted, og dette var et sted som ikke sto på listen min, så jeg fikk ikke sett hvor de var, men etter litt forespørsel i etterkant har jeg fått vite at dette ligger rett nord for der jeg snudde bilen, så da vet jeg det til en annen gang jeg er i området.

Men så da, tilbake til 7xtippoldeforeldre Halvor og Karen. De ble foreldre til min 6xtippoldefar Engel Halvorsen Åsen u/Midtre Foss. Det står opplyst at han var født på Oterholt søndre i 1717 og giftet seg med Barbara Vrålsdatter Nes, den 13. februar 1742 i Gjerpen. Barbara ble født i 1707 på Nes i Mælum og døde i 1774 i Solum Vestre, Kilebygda.

Mine 6xtippoldeforeldre fikk blant annet datteren Kari Engelsdatter Oterholt, født i 1746. Hun døde 28. november 1824 i Solum Vestre, Kilebygda, hun er da min 5xtippoldemor og hun giftet seg med min 5xtippoldefar Jens Erichsen Solum, født 9. juli 1741 i Baksås, Holla og døde 18. oktober 1801 i Solum Vestre, Kilebygda.

Ekteskapet mellom Kari og Jens sto i Solum kirke 30. september 1766, og med dem forsvant min slekt ut av Gjerpen, men jeg vil allikevel fullføre opplistingen fremover i tiden.

Kari og Jens fikk datteren Anne Jensdatter Solum, født i 1769, Solum Vestre, Kilebygda. Anne døde 7. august 1860.

Anne giftet seg den 29. mai 1789 i Solum kirke med Jakob Lorensen Kongstvedt, født i 1761 på Kongstvedt i Kilebygda og disse er da min 4xtippoldeforeldre. Jakob døde i 1800.

Mine 3xtippoldeforeldre ble Anne og Jakobs sønn Ole Jacobsen Kongstvedt Vold, født i 1790 i Kongstvedt, Kilebygda og Kirsti Taraldsdatter Høydal / Vold, gift 21. september 1816 i Solum Kirke. Kirsti ble født i 1784 på Moseter i Kilebygda.

Ole og Kirstis sønn Hans Olsen Hegna / Vold, født 5. september 1818 i Hægna, ble min 2xtippoldefar, han giftet seg den 17 april 1843 i Solum med Karen Andra Hermansdatter, som da ble min 2xtippoldemor. Karen Andrea er født ca. 1818 på Wold i Solum.

Ifølge folketellingen for 1865 arbeider Hans som Olderman.

Hans og Karen Andrea ble foreldre til blant annet Elise Sofie Hansdatter. Elise Sofie er født den 17. februar 1855 i Porsgrunn. Elise Sofie er barn nr. 5 i en rekke av 6 (så langt jeg har funnet ut).

Den 16. november 1879 gifter Elise Sofie seg med Henrik Olaus Jacobsen, fød 31. oktober 1841 i Vestre Porsgrunn kirke.

Bildet tatt på en tur i august 2015Elise Sofie er Henrik Olaus andre kone. Elise Sofie dør 21. juni 1930.

En link til tidligere blogginnlegg, hvor du kan lese mer om Henrik Olaus, Elise Sofie og deres nærmest finner du HER.

Men, noe mer må jo med her. Henrik Olaus og Elise Sofie fikk blant annet datteren Anne, som ble født 22. august 1883. Den 26. desember 1910 gifter Anne seg med Theodor Bredesen i Østre Porsgrunn kirke. Theodors nærmeste slekt bakover finner du mer om HER.

(Bildet er hente fra nrk.no)


Anne og Theodor fikk flere barn, og du finner et innlegg om farmor og hennes søsken HER. Og med det ser du også hvilken familiegren hos meg disse menneskene er tilknyttet. Farmor Borghild giftet seg med farfar Georg og de fikk 3 barn.

***********************************************

Etter at vi hadde fått tatt en kikk på "mine" steder reiste vi til Brekkeparken for å spise medbrakt lunsj. Baguetter, kaffe og kake.


Alle mann alle samlet rundt borde, bortsett fra Mille som mest sannsynlig befinner seg under bordet med et lønnlig håp om at en godbit skal falle ned.Turen gikk så videre til Sissel og Else Maries steder. Vi var til og med innom Meen gård en liten tur, ikke fordi noen av oss hadde tilknytning til dette stedet, men Steinar Meen i Modum historielag kommer derfra, og Gard og Steinar har vært i kontakt med hverandre, så dette stedet måtte jo behørig fotograferes.
Vi kjørte så Gard tilbake til Gjerpen kirke, og vinket ha det bra til han.

Vi andre ruslet en runde rundt på Gjerpen kirkegård.
Jeg måtte bare ta med bildet av gravstøtten til Jacob Aall, den har teksten
"Den værdige olding"

Hva dem fikk seg til å skrive på gravstøtter i tidligere tider
Etter rundturen i Gjerpen kjørte vi til Eidanger kirke.Ved Eidanger kirke ligger "tante" Solveig og "onkel" Finn begrave, og jeg fikk besøkt deres gravsted. "Tante" Solveig var farmors yngste søster, og all den tid min farmor døde to år før jeg ble født, ble "tante" Solveig en slags "erstatter" for farmor for min del. Ei superlivlig dame med friske kommentarer og glimt i øyet. Enkelte mennesker savner man mer enn andre.
"Tante" Elna og "onkel" Thorleif ligger også begravet ved Eidanger kirke, men denne graven er slettet. "Onkel" Thorleif var en bror av farmor. Thorleif var også en "glad-gutt" slik jeg husker han. Dessverre så hadde jeg ikke så ofte kontakt med han.

Vi reiste så fra Eidanger til Østre Porsgrunn kirke. Men på turen fant jeg ut at det var på tide med et do-besøk og jeg skulle, etter å ha fått en veibeskrivelse av noen, reise innom Bergbys - et gatekjøkken som ligger ved Vallermyrene.

VÆR OPPMERKSOM sier jeg bare, her finnes det noen fartsdumper du ikke har sett maken til, vel det blir kanskje feil å si det sånn, bedre å si at her ligger det noen fartsdumper du ikke legger merke til ......... før du kjører over dem. Himmel og hav, vi satt i taket hele gjengen, stakkars Mille som satt i hundeburet sitt bak i bilen. Heldigvis hadde hun tepper og puter i buret. Det smalt og jeg var vel mer eller mindre i svime når jeg gikk inn på gatekjøkkenet for å låne toalettet. Når jeg kom ut igjen måtte jeg se etter både en og to og tre ganger, for hvor i all verden var skilte foran på bilen? Hadde noen stjålet skiltet mens bilen sto parkert? Jeg gikk bak bilen, skiltet der satt på plass. Jeg måtte kikke meg litt rund før jeg satte meg inn i bilen og fortalte de andre at nummerskiltet på bilen var vekk. Vi var i grunnen enige om at det måtte ha forsvunnet i det vi passerte den fartsdumpa som ikke var synlig. Og jo da, rett i veikanten, ved siden av fartsdumpa, der lå nummerskiltet til bilen. Jeg fikk plukket det opp og lagt det i frontruta, slik at det skulle være synlig nummerskilt forfra også. Og etter å ha fått summet meg litt, og sett en annen bil komme kjørende og sakke farten og kjøre på utsiden av fartsdumpa, så skjønte jeg at det var nok ikke bare jeg som hadde hatt problemer med den der. Godt det gikk så bra som det gjorde, her kunne fort mye ha skjedd.

Bildet er kopiert ut fra Google Instant Street View, og jeg skal love deg at den "unselige" lille fartsdumpen vi ser på dette bildet var noe helt annet i virkeligheten, og den hadde ikke lenger hvite markeringer på toppen, slik det vises her.


Vel, det var på tide å ta turen til Østre Porsgrunn kirke, eller Østre Porsgrunn kirkegård er det jo riktigere å si. Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11, april 2011.

Inngangen til en del av kirkegården - Bildet er sakset fra Google Instant Street View

Jeg husker ikke når jeg sist var på den kirkegården, men ut fra informasjon jeg hadde funnet på en gravsøk-side så skulle graven jeg lette etter fortsatt eksistere - utrolig nok - og jeg håpet så inderlig at det stemte med virkeligheten.

Med en god porsjon godt mot, og beskrivelse av hvilken del av kirkegården graven skulle ligge, så trasket jeg i vei, og vet du.... jeg fant den.


Graven til mine kjære oldeforeldre og en grandonkel. Oldemor Anne og oldefar Theodor, jeg har så utrolig mange gode minner om de to, og med alt som hadde skjedd så langt denne dagen, jeg var sliten og fortsatt sjokkert etter møte med en tidligere nevnt fartsdump så klarte jeg ikke å holde tilbake tårene når jeg fant denne grava. Det ble en total utladning. Ja bare det å fortelle om de nå så kjenner jeg tårene i øynene og klumpen i halsen.

Oldemor var ei trivelig lita dame med kritthvitt hår, og hun snakket både på utpust og innpust. Hun fortalte alltid om en mengde med mennesker som vi den gangen ikke hadde kjennskap til. Tenk om jeg hadde klart å huske en liten brøkdel av hva hun fortalte om folk rundt seg? Det eneste hun med sikkerhet ikke har fortalt er at grandonkel Gordon i en periode bodde på Bastøy skolehjem, det var en "sjokkerende" oppdagelse. 

Oldefar stappet pipa si og fortalte historier om sitt arbeidsliv på Hydro, om alt fra den gangen han var dagarbeider og var med å legge rørgater på Rjukan, via Notodden, for så å være bryggearbeider i Porsgrunn, antageligvis på Hydros anlegg på Herøya, til å være med på bygging på Hydro Herøya. De bodde på Gunneklev gård (i bryggerhuset) på Herøya i hele sitt voksne liv. Og sine gamle dager hadde de på Mule gamlehjem.

Etter besøket på Østre Porsgrunn satte vi kursen mot Skien igjen og selvfølgelig måtte jeg innom å "hilse på" farmor og farfar.

Gimsøy kirke, Skien


Det er helt utrolig hvor mye vi rakk på denne dagsturen, men nå var de på tide å sette nesen i retning hjemover.

Vi bestemte oss for å reise opp til Solvika for å spise, der var det jo selvfølgelig stengt på mandager og tirsdager, men vi hadde igjen litt kaffe på termosen, noen bananer og litt kake, så vi tok oss en liten pause ved Heivannet.


Det var godt å sitte der bare å roe helt fullstendig ned. Og Sissel nyttet tiden til å Google Eidsfoss Kro. På nettsiden sto det at kjøkkenet var åpent frem til klokken 22:00.
Det passet perfekt.

Vel, når vi kom dit så var ikke kjøkkenet åpent. "Det står åpningstider på en plakat på utsiden her " sa damen som sto inne på kjøkkenet. "Det hjelper ikke, når det står på nettsiden deres at dere har åpent og vi googler når vi er på vei" svarte Sissel, og vi andre nikket samtykkende.

Nedslåtte og sultne var de bare å reise videre. Jeg sjekket for øvrig hjemmesiden til Gamle Eidsfoss Kro nå, og det de nye åpningstidene der, så de var nok raske til å endre informasjonen etter vårt mer eller mindre "sure" utbrudd. Men det var sideteksten som kom opp på telefonen som fortalte om den lange åpningstiden, og det er jo den man ser når man sitter på telefonen langs veien og raskt skal finne åpningstider, ikke sant?
 Makan liksom.

Et raskt Google søk kunne fortelle oss at Langebru gjestegård stengte 21:30. Klokken var nå 21:00 og vi forsto at det var ikke sjans å rekke det.

Middagen ble dermed inntatt på Deli de Luca i Hokksund


Hamburger og søtpotet-fries smakte fortreffelig
Hva som helst hadde antageligvis smakt fortreffelig på det tidspunktet, sultne og slitne som vi var. Himmel og hav så godt det skulle bli å komme hjem nå.


Takk for turen til alle involverteIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar