onsdag 9. mai 2018

En tirsdag i lokalhistorien og slektens navn

Noen dager skjer det litt vel mye på samme tid, og det var absolutt tilfelle tirsdagen denne uken.

Det var åpen dag på Bygdesamlingen til NTH Nakkerud og Tyristrand Historielag OG det skulle være slektsforskerurs i Svenskestua i regi av Ringerike Slektshistorielag - og når man er litt sånn "Marthe Svennerud" - "je tek alli sju je" - ja da blir det travelt da.

Så etter å ha gjort et hederlig forsøk på litt planting i hagen ble jeg hentet av Else Marie og så bar det i vei ut til Tyristrand og "Møbel'n" - den gamle møbelfabrikken huser nemlig bygdesamlingen.


Og det er jo unektelig spennende å finne diverse gjenstander fra Ringerikes Nikkelverk, som jeg besøkte for knappe to uker siden
Og ikke nok med at jeg fant gjenstander, jeg fant også et bilde hvor min tippoldefar Peder Christiansen (som bodde på Nordgården) var avbildet - et arbeidslag fra Glomsrud sinkgruver
Han sitter som nr. 3 fra høyre på første rad (av de som sitter opp fra bakken på benken)Det var mye flott å se der, de har virkelig klart å få samlet mye som de viser frem. Jeg kunne nok ønsket meg at ting hadde kommet litt bedre frem, og lokalene slik de er i dag er ikke optimale. Men historielaget der ute har vært flinke og de har noen ildsjeler som virkelig står på for å drifte laget. All ære til dem.

Vi måtte skynde oss litt, så vi laget litt uro i programmet deres denne kvelden, for normalt sett pleier de å sette seg ned å skravle litt, drikke kaffe, kjøpe lodd og ha det litt sosialt, og så ser de på film til slutt - filmer som er laget av Raymond Sørstrøm, med bilder og litt levende film, med tekster, musikk og fortelling fra nærområdet. Denne kvelden var det en film om presten Thomle, som var sogneprest og prost i Hole prestegjeld, som en gangen også omfattet Tyristrand. Etterpå ble det vist en film om Skjærdalen - i nyere tid / avskjedsfilm nærmest, når fabrikken ble lagt ned.

Så, gjengen på Tyristrand måtte vente med kaffen sin til vi hadde fått sett film, for vi kunne jo ikke bli helt til slutt, da vi hadde et nytt opplegg som ventet på oss i Svenskestua på Ringerikes Museum - her hadde Ringerikes Slektshistorielag slektsforskerkurs ledet av Nils Elsrud. Vi har vært med på mange kurs, men det er alltid noe nytt å plukke med seg, og det er også veldig greit å få en oppfriskning.

Norderhov viste seg fra sin beste siden denne kvelden.


1 kommentar:

  1. Takk for en fin ettermiddag og kveld. Den var begivenhetsfull, interessant og givende.

    SvarSlett