søndag 12. august 2018

Romer-rike på Ringerike - Vikingenes forfedre





Vi har en fantastisk plass her på Ringerike, rett på utsiden av byen ligger det som er betegnet som Nordens største gravfelt fra jernalderen. Veien Kulturminnepark er Ringerike kommunes og Buskeruds fylkes tusenårssted. Arkeologiske utgravninger viser at dette har vært et møtested gjennom 3000 år eller mer, de eldste spor etter mennesker er faktisk 5000 år gamle.




Fra Wikipedia (noe av tekste er gjengitt under her, men du kan også gå rett til siden på wikipedia her)
Området har fått navn etter den gamle vin-gården Veien. Parken inneholder ett av Nordens største gravfelt fra eldre jernalder (500 f.Kr. - 550 e.Kr.), men det er også gjort funn fra bronsealder 1880-500 f.Kr.) og yngre jernalder (550-1050 e.Kr.). Det mest oppsiktsvekkende funnet er kanskje spor arkeologene fant etter et ca. 8 x 47 meter stort langehus - en gildehall  fra jernalderen. Langhuset har blitt rekonstruert på stedet og sto ferdig våren 2005.

På gravfeltet er det opparbeidet stier som publikum kan følge i skogsområdene, som er inngjerdet. Det står informasjonsplakater rundt om på feltet og dette området er hele tiden tilgengelig for folk. Guiden vi hadde sa at det var "helt magisk" å være der i grålysningen.

Det er registrert mer enn 150 gravhauger i området i 1847, i et felt som strakk seg over mer enn 100 dekar - I dag er det tilbake 107 gravhauger og feltet måler nå 94 dekar, hvorav 39 mål skog og 45 mål dyrka mark. Man antar det opprinnelige antallet var nærmere 200 hauger. Haugene er fra perioden 0 - 1000 e.Kr., de fleste fra tidsrommet 200-600 e.Kr. I tillegg finnes det flatmarksgraver.

Veien-feltet er knyttet ti vingården Veien - gjennom navnet. Denne gården (gårdene) ligger i umiddelbar tilknytning til feltet. Veien har tilhørt bygdas storgårder og blant annet kjent som høvdingsete for baklerhøvdingen Filip av Veigini (d. 1207), som var gift med Margrete kongsdatter (datter av Magnus Erlingsson og Kristin Sigurdsdatter, datteren til Sigurd Jorsalfar). Det er imidlertid lite trolig at Vieen kan krediteres et store gravfeltet, siden denne gården neppe var utskilt som egen gård da feltet ble brukt som gravplass.




Veien er riktignok en svært gammel gård, kanskje utskilt fra utrgården i løpet av de første århundrene etter år 0. 



Guiden vår denne dagen var Jørgen, og han kunne fortelle at de som hadde tilhold her på Veien var forfedrene til Vikingene. Det kan ha vært et høvdingsete, men det kan også ha vært et kongssete. Han tror imidlertid at det ikke har bodd folk i Langhuset, dette har vært en gildehall hvor folk samles for festlige anledninger og slikt, og så bodde de på gården som lå "et steinkast" unna.

Inne i Langhuset er det mørkt, for det var ikke vinduer på den tiden, lyset som slapp inn kom gjennom ljoren i taket og gjennom åpne dører og selvfølgelig fra bålet som var midt på gulvet. 

Langhuset er reist akkurat der de fant rester etter det opprinnelige huset, og stolpene står i hullene etter de opprinnelige stolpene. De er helt sikre på at de har bunnen av huset og vegger slik det opprinnelig var, ildsteder og dører er også plassert riktig. Gulvet er imidlertid ikke slik det var, det er nemlig lagt tregulv der og ildstedet er murt opp med stein - opprinnelig var det jordgulv og ildstedet var en grop i gulvet med steiner rundt. Men det hender det er matservering i Langhuset og da måtte de gjøre gulvet slik at det kunne vaskes blant annet.


Inne i Langhuset satt det i dag utstillere av ulike håndverkskunster fra den tiden. Jernalderringen - de møtes annen hver uke på Veien gamle skole, som ligger rett utenfor gjerdet til kulturminneparken. De jobber med gamle teknikker som blir demonstrert på arrangement i Langhuset på Veien.

Ting de jobber med er blant annet brikkevev, draktsøm, tilvirkning av gjenstander av bein, produksjon av skinnsko og fletting med både siv og pil m.m.

Du finner også foreningen Langhusets venner, en venneforening til Veien Kulturminnepark, som har som formål å skape positiv interesse for stedet, bidra til å skape et levende miljø der samt være en hjelpende hånd for administrasjonen ved Veien Kulturminnepark.


Huset er plassert slik i terrenget at det har en fantastisk utsikt over Tyrifjorden og med handelsmenn som kom fra Hallingdal og fra Oppland og Hedmark som kom til nordenden av fjorden her (vann og elver var jo datidens veier) så kunne oppsitterne på Veien sitte der å kreve inn skatter fra mange handelsmenn som ville drive handel på deres område. Og i gravhaugene er det funnet gjenstander som tyder på import av dyre luksusvarer fra mellom- og Sør-Europa og enda lenger unna.

Romerne var ikke på Veien, men Veienfolket var i Romerrike og de var soldater i den romerske hæren, og de brakte med seg varer og kultur fra romerrike og presenterte dette for nordboerne. Det å kunne "slå  i bordet" med stor rikdom og vise "gud og hvermann" hvor mye man eide var en rein maktdemonstrasjon og maktdemonstrasjon ble benyttet der den kunne benyttes og for alt den var verdt - mest sannsynlig.

Vi fikk smake romersk mat, Anne smakte romersk gryterett og jeg smakte en "tapas-tallerken", og så smakte vi litt av hverandre. Masse smaker i en bit, og dette var mat som de rike rundt bordet da fikk spise, det må ha vært et kultursjokk uten like for de som var vant med å spise bygg grøt og den type ting. Romerne var kjent for å blande masse ulike smaker - søtt - salt - syrlig.

Etterpå fikk vi en demonstrasjon av våpen og våpenbruk, både fakta og fra film/TV - hva som var brukbart og hva som bare var pent å se på. Guttene som demonstrerte våpnene gikk inn for oppgaven med "liv og lyst" og demonstrerte bruken av de ulike våpen på et stakkars grisebein som var hengt opp for anledningen.

Noen av skjoldene og sverdene ble sendt rundt slik at vi publikummere kunne få kjenne på forskjellen på de brukbare og de flotte som ble brukt på filmsettene.




Det svarte skjoldet er flott å se på - og tungt som bly - så lite trolig at noen orket å holde det på strak armen når det sto "1000-kamplystne" og bare ventet på å få stikke spydet i deg. Det ufargede skjoldet er mye tynnere og det hadde da gjerne et skinn strukket over treverket på både for- og bakside. Det var nok lettere å stikke sverdet gjennom etter en stund, men det var også mye lettere å hanskes med i en kampsituasjon.



Sverdet til "Conan - Barbareren" var nok pent å se på, men totalt ubrukelig da det veide "et tonn" i forhold til et tynt og smekkert sverd.

Sverdet som ble laget til "Ringenes herre" var nok mer tidsriktig laget - dette fordi det visstnok var en som drev med sverd som har designet det, og ikke en ren designer.

Om Anne kunne gå for å være en skjoldmøy er jeg litt usikker på sånn egentlig, men hun hadde godt håndlag med sverdet fra romertiden.























Vi ble vist bruk av mange ulike typer våpen, både sverd, kniv, spyd og øks og grisen ble angrepet både med og uten brynje








Demonstrasjon på slossing med spyd og skjold



Hovedbygget til museet - som rommer de ulike utstillingene

Fra utstillingen inne i museet

Det er så mye spennende å se der, du må bare ta en tur, men under her finner du et lite utvalg av ting du kan se i nåværende utstilling


















 Rosa fuskepels er vel kanskje ikke det man forventer å finne på en høvding fra romertiden her oppe i det kalde nord.

 Så kan du jo fantasere litt om hva de ulike gjenstandene er.

2 kommentarer:

  1. Jeg er her for å dele mitt vitnesbyrd om hva et godt pålitelig låneselskap gjorde for meg. Jeg heter Nikita Tanya, fra russisk, og jeg er en nydelig mor til 3 barn. Jeg mistet midlene mine på å prøve å få et lån. Det var så vanskelig for meg og barna mine. Jeg gikk online for å søke om lånassistanse. tapte til en trofast dag da jeg møtte denne vennen av meg som nylig sikret meg et lån fra Le_Meridian Funding Service. Hun introduserte meg for dette ærlige låneselskapet som hjalp meg med å få et lån i løpet av fem virkedager, jeg vil for alltid være takknemlig overfor Benjamin, for å hjelpe meg med å komme meg igjen. Du kan kontakte Mr Benjamin via e-post: lfdsloans@lemeridianfds.com, de vet ikke at jeg gjør dette for dem, men jeg må bare gjøre det fordi det er mange mennesker der ute som trenger låneassistanse. kom til dette selskapet og bli lagret. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)

    SvarSlett