(opprinnelig publisert 26.07.2013)
Porsgrunn Kommunevåpen
(skulle gjerne hatt et bilde fra Porsgrunn fra midten av 1800-tallet her)
(skulle gjerne hatt et bilde fra Porsgrunn fra midten av 1800-tallet her)
Jeg vet ikke mye om disse to, eller denne grenen i det hele tatt, men jeg har funnet ut at min tippoldefar Henrik ble født den 31 oktober 1841 i Porsgrunn. Han ble hjemmedøpt 2. november samme år, og dåpen ble bekreftet i Østre Porsgrunn Kirke 23 januar 1842. (Tilfeldig at jeg akkurat kom til å oppdatere informasjonen om tipp-oldefar den 31.oktober 2013, akkurat på dagen 172 år etter han ble født).
Kildeinformasjon: Telemark fylke, Porsgrunn, Ministerialbok nr. 6 (1841-1857), Fødte og døpte 1842, side 12.
Han var sønn av Jacob Henriksen, født 1816 og Anne Olsdatter født 1808. Disse to giftet seg i Porsgrunn 22 mai 1840.
Henrik Olaus ble konfirmert i Porsgrunn 2 oktober 1856
Kildeinformasjon: Telemark fylke, Porsgrunn, Ministerialbok nr. 6 (1841-1857), Konfirmerte 1856, side 253.Ungkarl Jacob kom fra Tvedestrand (og ved oppdatering av dette innlegget går Farmen på TV2, nettopp fra Tvedestrand med "handling" fra midten av 1800-tallet - tilfeldighet nr. 2), og Anne tror jeg kom fra Sauda (prestegjeld i Sauherad Kommune. Det kan se ut som om hun på denne tiden arbeidet i Porsgrunn.
Kildeinformasjon: Telemark fylke, Porsgrunn, Ministerialbok nr. 5 (1828-1840), Ekteviede 1840, side 287.
Elise Sofie Olsdatter er født 17 februar 1855, og døpt i Porsgrunn 8 april samme år.
Kildeinformasjon: Telemark fylke, Porsgrunn, Ministerialbok nr. 6 (1841-1857), Fødte og døpte 1855, side 134.
Hennes foreldre var Oldermand Hans Olsen og hustru Karen Andrea Hermansdatter.
En liten digresjon OldermannFra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oldermann, eller på dansk oldermand, er en tittel som særlig blir brukt om en formann i ett håndverkslaug. Ordet ble tidligere brukt om ledelsen av det hanseatiske kontor i Bergen, men fra 1600-tallet om formennene i de gamle håndverkslaugene ellers ii Norge. Oldermannen førte regnskap, skrev ut svennebrev og annet og stod ansvarlig for at medlemmene overholdt de faglige kravene til kvalitet. Oldermannen ble opprinnelig valgt av laugsmestrene, men ble siden ofte utpekt av magistraten. Vervet som oldermann gikk på omgang, og vanlig tjenestetid var to–tre år.
Ordet oldermann er lånt fra det middelnederrtyske olderman eller alderman, som gammelengelske ealdorman, en politisk tittel som er kjent fra middelalderen og som gradvis udviklet seg via alderman til oldermann. Ordet ble tidligere også brukt om rådmann. Det engelske alderman var en folke- eller seinere kongevalgt høvding for et større distrikt hos angelsakserne. Etter 1882 var eldermen navn på den øverste fjerdedelen av et kommunestyre i England, Wales og Irland, og betegnelsen alderman er tatt i bruk i flere andre engelskspråklige land, bl.a. i USA.
Aldermand kunne på dansk bety «formann for bylaget». På svensk kan åldermann også brukes om äldste, det vil si «eldste». Eldste (på gresk presbyteros, fransk anciens og engelsk elders) er en urkirkelig æres- og embetstittel, overtatt fra jødedommen. Betegnelsen brukes også om en (valgt) formann for et gilde, laug eller gruppe av håndverksmestere.
Ordet oldermann er lånt fra det middelnederrtyske olderman eller alderman, som gammelengelske ealdorman, en politisk tittel som er kjent fra middelalderen og som gradvis udviklet seg via alderman til oldermann. Ordet ble tidligere også brukt om rådmann. Det engelske alderman var en folke- eller seinere kongevalgt høvding for et større distrikt hos angelsakserne. Etter 1882 var eldermen navn på den øverste fjerdedelen av et kommunestyre i England, Wales og Irland, og betegnelsen alderman er tatt i bruk i flere andre engelskspråklige land, bl.a. i USA.
Aldermand kunne på dansk bety «formann for bylaget». På svensk kan åldermann også brukes om äldste, det vil si «eldste». Eldste (på gresk presbyteros, fransk anciens og engelsk elders) er en urkirkelig æres- og embetstittel, overtatt fra jødedommen. Betegnelsen brukes også om en (valgt) formann for et gilde, laug eller gruppe av håndverksmestere.
Elise Sofie ble konfirmert i Porsgrunn 24 april 1870
Kildeinformasjon: Telemark fylke, Porsgrunn, Ministerialbok nr. 7 (1858-1877), Konfirmerte 1870, side 225.
Henrik Olaus Jacobsen og Elise Sofie Olsen gifter seg i Porsgrunn 16 november 1879
Kildeinformasjon: Telemark fylke, Porsgrunn, Ministerialbok nr. 8 (1878-1895), Ekteviede 1879, side 287.
Under folketellingen i 1900 så bor Henrik Olaus og Elise Sofie i Asdalbjerget 99 i Porsgrunn, han står oppført som Sjømand og Seilmager og hun som hustru. De har barna Hans Carl, Anna og Emma Olava boende hjemme. Anna skulle med tiden bli min oldemor.
Kilde: Solum - Porsgrund "Det gamle VESSIA" av Christian Abrahamsen
Men først litt tilbake i tid igjen og til tippoldefar Henrik Olaus. Før han giftet seg med hun som skulle bli min tippoldemor, så giftet han seg med den unge frøken Emelie Henriette Charlotte Sandberg, født 1839 i Christiania
I 1865 tellingen så bor Henrik Olaus (her oppført som Hendrik O.) og Emelie i Storgaden, Vestre Porsgrunn
Her ser vi at de bor i en gård med to husholdninger. Selv er de 4 i egen husholdning, blant annet står det oppført en dame med navnet Ovidia Eleonore Sandberg, født i Christiania, som jeg antar er Emelias søster. I tillegg står Tolluf Amundsen, Logerende Matros født i Sauda oppført. Siden Henrik Olaus sin mor er født i Sauda kan man anta at Tolluf har fått kjennskap til muligheten for å bo her via Anne Olsdatter. Kanskje det til og med kan vise seg med tiden at dette også er en slektning?
Henrik Olaus og Emelie Henriette Charlotte fikk flere barn
Anette Samueline, født 22 november 1868 i Porsgrunn, jeg vil komme tilbake til henne i et senere innlegg, men kan fortelle nå at hun utvandret til USA
Henriette Ovidia, født 24 april 1872 i Porsgrunn
Jacob Andreas, født 31 juli 1875 i Porsgrunn (døde i Farsund)
Dessverre så ligger ikke 1875 tellingen for Porsgrunn tilgjengelig på nett, så hvordan de bor ti år senere får jeg heller forsøke å komme tilbake til.
Emelie Henriette Charlotte må ha dødd ikke lenge etter yngste barnet ble født, for som nevnt over så gifter Henrik Olaus seg med Elise Sofie i 1879.
Henrik Olaus og Elise Sofie får også 3 barn
Hans Carl, født 3 juli 1882 i Porsgrunn
Anne, født 22 august 1883 i Porsgrunn, og som med tiden ble min oldemor
Emma Olava, født 29 september 1888 i Porsgrunn
I 1910 tellingen står ikke Henrik Olaus oppført. Elise står oppført med informasjon om at hun "Understøttes av byen" og hennes sivilstand er e (enke). Hun bor sammen med sin datter Anne (min oldemor), som står oppført med yrke "husgjerning". Anne er her 27 år gammel og ugift enn så lenge, hun giftet seg med min oldefar Theodor Bredesen den 26. desember 1910.
Med god hjelp av andre slektsforskere så har dødsfallet til min tippoldefar Henrik nå kommet for en dag, og det dødsfallet har skapet en haug med nye spørsmål.
Vel, for å begynne med datoen. Den er faktisk UKJENT, men det skjedde en eller annen gang i løpet av april 1903.
I kirkeboken for Vestre Porsgrunn kirke står dødsfallet hans skrevet inn slik:
Ingen nummerering i forkant, ingen dato for dødsfall og ingen dato for begravelse. Hmm hva betyr nå det her?
Så, i kommentarfeltet dukker det opp noe som kan ha en betydning for dette:
Her står det at han døde om bord i barken "Record" på reise til St.Thomas. Dette må sjekkes nærmere.
Ved å kontakte Maritimt Museum fikk jeg følgende svar:
Skipet ankom havna Sapelo fra havna Para 20. februar 1903. Neste gang det lar høre fra seg legger skipet ut fra havna Darien 14. april med pinebjelker til Fleetwood. Underveis fra Sapelo til Fleetwood sprang skipet lekk og ble forlatt synkende i Atlanterhavet. Datoen for forliset er ikke å finne, men forliset ble bekreftet i Lloyds Weekly Shipping Index 7. mai, altså må det ha gått ned mellom 14. april og 7. mai 1903. Men spørsmålet er jo om han døde av sykdom eller ulykke eller om han døde i forliset.
Fleetwood er en by i England, og Sapelo ligger så vidt jeg forstår på Florida-kysten. Det er helt sikkert mulig at skipet skulle innom St. Thomas på vei fra Sapelo til Fleetwood, men dette står det ikke noe om kildene hos Maritimt Museum. Para, som var siste havn skipet rapporterte fra før Sapelo, ligger antagelig i Brasil, så Record seilte tydeligvis langs kysten av Amerika og i Karibien.
Bilde er hentet fra boken "På tokt og hjemme her"
utgitt som minneskrift ved Porsgrund og Omegns Sjømandsforenings 100 års jubileum
RECORD ex britisk ADA BROWN
Nasjonalitet: Norsk
Type: Bark
Materiale: Tre
Byggeår: 1879
Verft: McDougall
Byggested: Selma, Nova Scotia, Canada
Tonnasje: 1027 brt, 988 netto
Mål: 186,9 - 36,4 - 22,3
Hjemsted: Porsgrunn 1894-1903
Eiere: Vauvert & Backa 1894-96 A. Backa 1897-1901
Skipsførere: M. Olsen 1894- A. Johannesen J. R. Johannesen -1903
Farter: Pitchpine-fart
Endelig skjebne: 14/4 Sapelo - Fleetwood. Pitchpine. Lekk. Dismasted. Forlatt 1903 /4 i Nord-Atlanteren.
Dessverre så fantes det ingen sjøforklaring der, men håper er ikke ute, det kan finnes noe på Riksarkivet (som nå har fått en mail fra meg).
Noe de imidlertid hadde på Statsarkivet var at Henrik Jacobsen var innført i Porsgrunn innrulleringskontor, og de hadde lagt ved 2 av rullene.
Rulle 223-1
Rulle 223-2
Begge disse rullene viser tiden før tipp-oldefar reiste ut med «Record», men det gir oss et innblikk i hvordan han fartet rundt på de 7 hav.
Jeg har ikke klart å finne ut hva slags yrke han hadde om bord på «Record», eller noen av de andre skutene for den saks skyld, men spennende lesning uansett.
Vi kan se at han mønstret på den 15. oktober 1860 i Porsgrunn, på skuta «Salvator», som skulle til Cornwall og mønstret av igjen 4. januar 1861
Ser vi på rulle nr. 223-2 så ser vi at han mønstret på den 10.mai 1869 på skuta «Aurora», som skulle til Russland. Han mønstret av fra denne turen den 3. april 1871. Nesten to år ute!!! Da var det kanskje ikke så rart at første barn er født i 1868, mens barn nr. 2 først kommer i 1872.
Og her er tilfeldighet nr. 3. Jeg fant jo akkurat nå ut at han seilte til Russland. Vel akkurat nå er min sønn på skoletur – nettopp til Russland J
Men tilbake til tipp-oldefar. Ut fra rullene så kan vi også se at han har seilt med barken «Frey», og ved å søke på skipsregisteret, finner jeg at han seilte på denne skuta også i perioden 1881 til 1886. På samme side står det også oppført at Jacobsen (uten indikasjon på fornavn) seilte i 1880 med denne skuta. Men, altså ingen informasjon om hvilken stilling.
Bark "Frey" af Porsgrund - bilde er hentet fra facebook-gruppen "Porsgrunn før i tida"
Og her fra "Skuteregisteret" på nettet, som viser informasjon om skuta, samt at navnet H.Jacobsen er nevnt under mannskapslisten 1881-1886
Det blir spennende å se om det kommer noe svar fra Riksarkivet. Jeg skulle så veldig gjerne ha sett sjøforklaringen etter forliset til "Record".
Elise Sofie, døde 21 juni 1930 og ble gravlagt ved Tørmo kapell i Porsgrunn 26 juni 1930
I PD onsdag 25. juni 1930 står følgende dødsannonse:
Vår kjære mor Elise Sofie Jacobsen, f. Olsen, døde i dag 75 år gl. Gunneklev pr. Porsgrunn 21-6-30 - Anette Berntsen f. Jacobsen - Anne Bredesen f. Jacobsen. - Begravelsen foregår fra Tørmo kapel torsdag kl. 3.
Men hvorfor er det kun de to halvsøstrene Anette og Anne som står oppført i dødsannonsen? Jeg har ikke funnet dødsfallet til noen av de andre barna etter Henrik Olaus og hans to koner, kan det være rimelig å tro at alle de andre har gått bort før mor/stemor Elise Sofie døde?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar